Киевская Армянская Община 2009-2012

У МІНСЬКУ ВІДБУЛАСЯ ВЕЛИКА МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ З ВІРМЕНОЗНАВСТВА
25.05.2015 07:52


kievao.com.ua 21-22 травня 2015 в залі Вченої ради Інституту історії Національної академії наук Білорусі відбулася Міжнародна наукова конференція "Вірмено-білоруські історико-культурні зв'язки. Традиції і сучасність". Організаторами конференції виступили Фонд розвитку та підтримки вірменознавчих досліджень "Анів", Інститут історії НАН Білорусі та Інститут історії НАН Республіки Вірменія.


У церемонії відкриття форуму взяли участь керівництво Інституту історії НАН Білорусі та керівництво Фонду розвитку та підтримки вірменознавчих досліджень "Анів", відомі діячі науки і культури, керівники вузів, представники засобів масової інформації, студентська молодь.

З вітальним словом до учасників та гостей конференції звернулися директор Інституту історії НАН Білорусі, кандидат історичних наук В'ячеслав Вікторович Данилович і Генеральний директор Фонду розвитку та підтримки вірменознавчих досліджень "Анів" Армен Вікторович Хечоян.

Столиця Білорусі стає місцем зустрічі вчених-вірменознавців вже вдруге: перший подібний захід - Міжнародна наукова конференція "Художня культура вірменських громад на землях Речі Посполитої" - було організовано також за ініціативою Фонду розвитку та підтримки вірменознавчих досліджень "Анів" в 2012 році. Серед учасників конференції 2015 року були вірменознвці зі світовим ім'ям, для яких вивчення історії та культури вірменського народу стало справою всього життя й знайшло відображення в монографіях і численних наукових статтях. В Мінськ прибули дослідники з Росії, Литви, Польщі, Вірменії, Бельгії. Від України з доповідями виступили: Ірина Гаюк (Львів), Олександр Божко (Київ), Віктор Давидович (Чернівці), Артем Караджян (Одеса), Самвел Азізян (Київ). Від АР Крим виступила Татевік Саргсян (Сімферополь). У роботі конференції взяла участь головний редактор інформаційно-аналітичного видання "Вірменський Вісник" Медея Атян (Всеукраїнська громадська організація "Спілка вірмен України"). Всього в конференції взяли участь представники семи країн світу; було заслухано тридцять п'ять доповідей.


Учасникам конференції була запропонована велика культурна програма. Гості відвідали об'єкти Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО Замковий комплекс «Мір» та Національний історико-культурний музей-заповідник "Несвіж". Вони також ознайомилися з колекцією Археологічної науково-музейної експозиції Інституту історії.

відео

В рамках конференції в Білоруській філармонії відбувся концерт "Білорусь-Вірменія: музичні зустрічі". Прозвучали твори видатного композитора Станіслава Монюшка у виконанні ансамблю солістів "Класик-Авангард".

Великий міжнародний вірменознавчий науковий форум який відбувся в Мінську покликаний розкрити роль і значення вірменської спадщини, сприяти поглибленому вивченню та збереженню вірменських історико-культурних пам'яток, зміцненню дружніх і наукових зв'язків між вірменознавцями з різних країн світу.

Самвел Азізян

Мінськ - Київ

alt


 
Ближайшие мероприятия общины: