Киевская Армянская Община 2009-2012

Виставка до 70-тої річниці Перемоги над нацизмом у Європі
08.05.2015 01:36


Бажан Ольга Вікторівна, директор Центрального державного архіву громадських об'єднань України (ЦДАГО України).

www.kievao.com.ua 7 травня 2015 року у залі Центрального державного архіву громадських об’єднань України відбулася урочиста церемонія відкриття виставки документів Національного архівного фонду України, присвяченої 70-й річниці Перемоги над нацизмом в Європі "Україна: шлях до Перемоги". Виставка підготовлена спільними зусиллями Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного, Центрального державного архіву зарубіжної україніки, Галузевого державного архіву Міністерства внутрішніх справ України.


Віктор Єленський, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності
Гія Гецадзе, заступник Міністра юстиції України


Аргіта Даудзе, Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні

Дірк Лехельт, керівник відділу культури, освіти і меншин Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні та його заступник Даніель Ліснер

В урочистій церемонії відкриття виставки взяли участь Віктор Єленський, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, Гія Гецадзе, заступник Міністра юстиції України, Ігор Бондарчук, заступник Голови Державної архівної служби України, Петро Цибенко, Голова Ради організації ветеранів України, Володимир Римар, Голова Комісії у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни1941–1945 років при Верховній Раді України, Аргіта Даудзе, Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні, Дірк Лехельт, керівник відділу культури, освіти і меншин Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні та його заступник Даніель Ліснер, Давид Лупул, консул Посольства Канади в Україні, Антал Суроми, радник Посольства Угорщини в Україні, Юрій Колесов радник Посольства Республіки Білорусь в Україні, відповідальні працівники Мін’юсту, Укрдержархіву, Держкомветеранів, Держкомтелебачення, директори та відповідальні працівники державних архівних установ, представники громадськості, ЗМІ.



Головна мета виставки – розкрити інформаційний потенціал документів Національного архівного фонду України у висвітленні ролі українського народу в Другій світовій війні та його вагомого внеску в Перемогу над нацизмом. Основна частина експозиції представлена невідомими широкому загалу джерелами, що зберігаються в державних архівах України.
Бійці Червоної армії на вул.Хрещатик у звільненому від нацистів м.Києві. Листопад 1943 р. ЦДАГО


Підготовка саперамі 1-го Українського фронту проходів для танків через болото. Лютіж, 1943. ЦДКФФФАУ

Вони розкривають особливості війни на
території України, відтворять боротьбу українського народу за визволення нашої держави та його участь у звільненні країн Європи. Зокрема, директиви нацистського керівництва під назвою “Коричнева папка” та “Зелена папка” дозволять встановити місце України в його завойовницьких планах; накази, оперативні зведення та донесення Київського особливого військового округу та окремих військових части допоможуть зрозуміти ситуацію на західному кордоні України в перші дні війни; постанови ЦК КП(б)У та РНК УРСР, доповідні записки, довідки, зведення розкриють заходи із перелаштування економіки та суспільства на воєнний лад; доповідні записки, листівки, акти, листи остарбайтерів, спогади громадян відобразять життя українців під нацистською окупацією; донесення, повідомлення, газети відтворять звільнення українських земель від військ вермахту тощо.

За матеріалами Державної архівної служби України

Фотографії Самвела Азізяна

alt

 
Ближайшие мероприятия общины: