Киевская Армянская Община 2009-2012

У Львові видано науковий збірник "Культура і мистецтво вірменської діаспори в Україні"


"Культура і мистецтво вірменської діаспори в Україні" - так називається збірник вірменознавчих матеріалів, який вийшов у Львові наприкінці 2012 року ( упорядник і відповідальний редактор викладач Українського католицького університету Андрій Ясіновський). Здебільшого, це виступм учасників Науково-практичної конференції, яка відбулася 19-20 листопада 2011 р.у Львові. В її роботі взяли участь близько двадцяти науковців-вірменистів з усієї України та з-за її меж. Захід було присвячено пам'яті видатного українського історика і вірменознавця Ярослава Дашкевича, якому в грудні 2011 р. виповнилося б 85 літ. Організаторами акції виступили Міністерство культури України, Спілка вірмен України та Український католицький університет.


Вміщені в збірнику матеріали вкотре засвідчили, що українська вірменистика дедалі гучніше заявляє про себе як різноманітністю охопленнх наукових тем, так і дедалі ширшим числом науковців. Навіть побіжний перелік назв статей дає уявлення про серйозний рівень публікацій: В. Корнієнко "Вірменське ґрафіті на стінах Софії Київської".Татевик Саргсян "Армянский житійний сборник 1316года", А.Ясіновський "Львівське Євангеліє - пам'ятка вірменського рукописного мистецтва ХІІст., С.Азізян "Вивчення вірменської мови та культури як засіб збереження національної ідентичності вірмен України" тощо. Прикметно, що матеріали вміщено в збірнику українською, російською та білоруською мовами.

Науковий збірник присвячений пам'яті видатного українського вченого вірменознавця, професора 
Ярослава Дашкевича і включає в себе матеріали однойменної наукової конференції, 
яка проходила у Львові 29-31травня 2008 року.

Пропонуємо увазі читачів скорочений виклад уміщеної в збірнику передмови.
"Львів було обрано місцем проведення конференції не випадково, адже це місто, де живе одна з найдавніших вірменських громад в Україні, місто, в якому знаходиться один із важливих центрів культури та духовності вірмен діаспори. Окрім того, Український като­лицький університет, у стінах якого відбулася конференція, працює над створенням осередку вірменських студій. У травні 2008 р. тут відбулася перша Міжнародна конференція з українсько-вірменських зв'язків, а у вересні 2011 р. з'явилися друком матеріали цієї конференції. В лютому того ж року кафедра класичних, візантійських і середньовічних студій започаткувала проведення щорічних лекцій з вірменських студій в Українському католицькому університеті. Першим доповідачем став професор Кеворк Бардакчян з Мічиганського університету (США), який прочитав публічну лекцію «Побожність і патріотизм: візія та місія мхітаристів». Друга лекція «Ідеологічні взаємовпливи і зіткнення між вірменами та візантійцями в Кілікії в епоху Хрестових походів» відбулася у квітні 2012 р. її виголосив Апостольський Нунцій в Республіці Білорусі архиєпископ Клавдіо Ґуджеротті. У подальших планах — створення в УКУ навчальної програми з вірменських студій.

Конференція "Культура і мистецтво вірменської діаспори в Україні" розпочалася із вступного слова Олександр Божка "Ярослав Дашкевич - фундатор сучасного українського вірменознавства". Із коротким вітальним словом виступили спеціальні гості конференції — відомий письменник та громадський діяч Іван Драч, професор Київського авіаційного університету, донька авіаконструкторів Олега Антонова та Єлизавети Шахатуні Анна Антонова і декан гуманітарного факультету УКУ професор Ігор Скочиляс.


Академічна програма конференції включала виступи професора Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Юрія Ясіновського, професора Київського національного університету ім. Т. Шевченка Володимира Сергійчука, доцента Львівської національної академії мистецтв Ірини Гаюк, завідувачки відділу Національного художнього музею Білорусі Ірини Скворцової, провідного наукового працівника Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника В'ячеслава Корнієнка, старшого наукового працівника Науково-дослідного інституту кримознавства в Сімферополі Татевік Сарґсян та ін.

Видання цього збірника стало можливим завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури України, а також конструктивній співпраці усіх авторів, за що упорядник складає їм щиру подяку.

©А.Ясіновський
на русском тут

Комісія з питань науки та видавничої діяльности Київської вірменської громади

Обновлено 05.02.2014 16:47
 
Ближайшие мероприятия общины: