Киевская Армянская Община 2009-2012

НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ "КУЛЬТУРА І МИСТЕЦТВО ВІРМЕНСЬКОЇ ДІАСПОРИ В УКРАЇНІ"

19-20 листопада у Львові відбулася науково-практична конференція
«Культура та мистецтво вірменської діаспори в Україні», присвячена 
пам'яті видатного українського вченого Ярослава Дашкевича.

 

Організаторами конференції виступили Міністерство культури України, 
Спілка вірмен України та Український католицький Університет.  У конференції взяли участь провідні вчені-арменісти та молоді дослідники з України та зарубіжжя.


Серед доповідачів – Перший Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Вірменія Олександр Божко, професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Володимир Сергійчук, професор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Юрій Ясіновський, доцент Львівської національної академії мистецтв Ірина Гаюк.


З вітальним словом до гостей і учасників конференції звернувся Перший Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Вірменія Олександр Божко. Він подякував за плідне співробітництво та вагому підтримку співорганізаторам конференції та підкреслив, що продуктивний діалог відомих вчених та молодих дослідників буде сприяти вивченню та популяризації вірменської культури та мистецтва в Україні. Окрему  подяку за  всебічну підтримку та велику допомогу в підготовці та проведенні конференції О. Божко висловив на адресу Міністерства культури України. Учасники конференції отримали привітання та побажання успішної роботи від Міністра культури України Михайло Кулиняка.


Відомий український державний і громадський діяч, поетперекладач, Голова товариства «Україна-Вірменія» Іван Драч.


Гості з Білорусії. Армен Хечоян координатор проекту "Анів"

Вардкес Арзуманян м.Львів

Настоятель Вірменського кафедрального собору Львова о.Тадеос та Голова Черновецького
вірменського товариства "Аревік" Віктор Давидович

 

Кандидат історичних наук з Наукового дослідницького центру кримознавства Татевік САРҐСЯН

Професор НАУ Анна Антонова та керівник Донецького центру Інституту схoднознавства ім. Агатангела
Кримського НАН України Михайло ШВЕЦОВ



Декан гуманітарного факультету Українського католицького університету Ігор Скочиляс

 

Кандидат мистецтвознавства з Національного художнього музею Республіки Білорусь Ірина СКВОРЦОВА

 

 

Юрій ЯСІНОВСЬКИЙ (доктор мистецтвознавства,
професор Львівської національної музичної академії та
Українського католицького університету, Львів)

Доктор мистецтвознавства, професор Львівської національної музичної академії та  Українського
католицького університету Юрій ЯСІНОВСЬКИЙ

Кандидат історичних наук з Національного заповіднику «Софія Київська» В’ячеслав KОРНІЄНКО

Кандидат технічних наук, художник-картограф Рубен АТОЯН (м.Мінськ)


кандидат історичних наук з Наукового дослідницького центру кримознавства Володимир ГРИГОРЯНЦ

Заслужений педагог АР Крим, керівник Нетрадиційної вірменської школи Кримського вірменського товариства Тамара САЛИСТА




професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Володимир Сергійчук

 


 

«Львів, де живе одна з найдавніших вірменських громад в Україні, є одним із центрів культури та духовності вірмен. Вірмени заселялися у Львові ще зі середині ХІІІ ст., а символом їхньої культурної присутності у нашому місті став вірменський собор Успення Пресвятої Богородиці, збудований у Львівському середмісті 1370 року, – пояснює завідувач кафедри КлаВІС УКУ Андрій Яновський. – Вірмени здавна були шанованими громадянами Львова, вони отримали низку королівських привілеїв на самоврядування, мали власну адміністративну, судову та церковну структури. У часи Другої світової війни цю чисельну нацменшину виселили зі Львова. Тому сьогодні у місті живуть здебільшого представники нової хвилі міграції».

На думку історика, культура вірмен є цікавим об’єктом для досліджень, адже її витоки сягають глибокої давнини. «Цей народ одним із перших, ще в 301 р., офіційно прийняв християнство, а сто років по тому вірмени отримали свою абетку та письмо. Їхня духовна культура, мистецька та літургійна традиція мають давнє і глибоке коріння. Це цікаво вивчати і важливо знати, коли досліджуєш європейську культуру загалом».

У рамках конференції в Українському католицькому університеті відбулася презентація нового документального фільму «Вірменська спадщина Європи», який розповідає про долю вірменського народу у світовій історії. Він відкриває незнайомі факти з життя вірменської діаспори, яка знайшла свою другу батьківщину в Україні, Польщі, Австрії. Фільм презентуватиме автор ідеї та продюсер Тіґран Авакян.

Додамо, що УКУ працює давно над створенням осередку вірменських студій в Університеті. Активна праця у цьому напрямку почалася у 2008 році, коли у Львові відбулася перша міжнародна конференція з українсько-вірменських зв’язків, у якій взяли участь експерти з восьми країн. У вересні 2011 року вийшли друком матеріали цієї конференції. Також цьогоріч кафедра КлаВіС започаткувала проведення щорічних лекцій з вірменських студій в Українському католицькому університеті. Першим доповідачем став професор Кеворк Бардакчян з Мічіґанського університету (США) – у лютому він прочитав публічну лекцію «Побожність і патріотизм: вiзiя та місія міхiтaристів». У планах – створення в УКУ навчальної програми з вірменських студій.

Андрій Ясіновський

фото: Самвел Азізян

 

 

 


 

 
Ближайшие мероприятия общины: