Киевская Армянская Община 2009-2012

Міжнародна наукова конференція «Від Балтики до Чорного моря: вірмени в культурних, економічних і політичних процесах»
01.11.2018 02:47

15-18 жовтня 2018 року в Єревані відбулася Міжнародна наукова конференція «Від Балтики до Чорного моря: вірмени в культурних, економічних і політичних процесах».



Організаторами конференції виступили Фонд розвитку і підтримки вірменознавчих досліджень «Анів», Інститут історії НАН РВ, Інститут історії Національної академії наук Білорусі, Польська академія знань, Російсько-Вірменський університет, Науково-дослідний інститут древніх рукописів імені Месропа Маштоца «Матенадаран», Державний інститут мистецтвознавства Міністерства культури РФ, Московський державний університет ім. Ломоносова, Білоруський державний університет.


Фонд розвитку і підтримки вірменознавчих досліджень «Анів» на чолі з Арменом Вікторовичем Хечояном здійснює системну науково-дослідницьку діяльність з вивчення вірменської діаспори в Росії і зарубіжних країнах. Результатом цієї роботи стали організації наукових конференцій, публікації наукових видань, налагодження та підтримання контактів з країнами ближнього і далекого зарубіжжя.


В роботі конференції взяли участь понад 60 дослідників з Австрії, Аргентини, Вірменії, Білорусі, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Казахстану, Киргизстану, Литви, Молдови, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, США, України, Франції.


Пленарне засідання конференції проходило в Матенадаране — музеї-інституті древніх рукописів ім. Месропа Маштоца. Колекція Матенадарана налічує понад 120 тис. стародавніх рукописів і архівних документів. У музеї-інституті зберігаються рукописи V-XVIII ст., а також унікальна колекція першодруків і стародруків вірменських книг XVI-XVIII ст., твори стародавніх і середньовічних вірменських істориків, письменників, філософів, математиків, географів, лікарів, переклади на вірменську мову праць давньогрецьких , сирійських, арабських і латинських вчених, в тому числі ряд творів, що не збереглися на мові оригіналу.


Пленарне засідання відкрив директор Інституту історії НАН РА, академік НАН РА, доктор історичних наук, професор А.А. Мелконян, який відзначив важливість вивчення в широкому історичному і географічному контексті досвід взаємодії вірмен з іншими народами і ролі вірменських громад в історії регіону в минулому і на сучасному етапі.


Зі словами привітання до учасників конференції звернулися директор Матенадарана д.і.н. В.А. Тер-Гевондян, голова опікунської ради Фонду розвитку та підтримки вірменознавчих досліджень «Анів», к.е.н. А.Г. Костандян і завідувач кафедрою історії культури та історичної освіти Ягеллонського університету, професор Кшиштоф Ян Стопка (Польща).


Секційні засідання конференції проходили в Інституті історії НАН Республіки Вірменія. Проблемне поле конференції передбачало розгляд самих різних аспектів взаємодії між вірменами та іншими народами регіону в контексті історії вірменської діаспори, вірменський внесок в культуру, науку і мистецтво народів регіону, відносини Вірменії з країнами регіону в радянський період і на сучасному етапі, проблеми джерелознавства та історіографії, загальної історико-культурної спадщини та ін.


За підсумками конференції буде видано збірник матеріалів.


Джерело: Саратовський національний дослідницький державний університет імені М. Г. Чернишевського.

 
Ближайшие мероприятия общины: